joi, 10 decembrie 2009

"Iesenii astia!!!"

Intr-o zi de joi obisnuita, grabita sa ajung la seminarul de drept civil, sa mai am timp inainte de lucrare sa mai trag cu ochiul prin cursuri m-am urcat in tramvaiul 13 din statia Tg. Cucu. Multumita ca am urcat, m-am asezat intr-un loc mai langa geam ca sa casc gura pe strada. Langa mine era o domnisoara, studenta la arte plastice care nu era din Iasi, ci probabil din Ardeal, am intuit eu, care vorbea la telefon...Si vorbea, si vorbea..si pentru ca vorbea si cam tare, am ascultat fara sa imi dau seama conversatia ( dovada de nesimtire din partea mea, insa nu aveam nimic la mine cu care sa imi fi acoperit urechile..). In fine..si ajunge tramvaiul in Piata Unirii.. se aglomereaza si mai tare, batranei si tinerei inghesuiti ca intr-un sac cu cartofi..La un moment dat, un domn mai in varsta care s-a dezechilibrat cand a pornit tramvaiul din statie a lovit-o din greseala pe tipa care vorbea de zor la telefon. Ea, fiind foarte concentrata s-a speriat..a inceput sa tipe: " Aa, da' ce faci dom'le? Dai in mine? Da nu poti sa te tii?"..Batranelul incurcat si-a cerut scuze, invocand faptul ca nu avea de ce sa se tina si nu a atins-o intentionat, ci din greseala. La care studenta a continuat sa vorbeasca la telefon si sa ii spuna prietenei sale ca tocmai a primit un pumn in fata.."Iesenii astia!! M-am saturat!! Bine ca nu stau departe de facultate si nu sunt nevoita sa merg zilnic cu tramvaiul!"

"Iesenii astia!"

Ei bine fata, daca esti asa nemultumita de ieseni ce mai cauti in Iasi? Adica sunt atatea facultati bune si in alte orase. Bine, nu se compara cu centrul nostru universitar ( :"> ), dar totusi, domnul si-a cerut scuze, de ce a tinut sa faca din tantar armasar? De ce nu doar ca a exagerat amploarea evenimentului, dar a continuat sa fie revoltata? Crede ca in Iasi, in tramvaiul 13, batraneii se apuca sa dea in fete de dragul de a-si ocupa timpul cu ceva? Eu, sa fi fost in locul ei, as fi acceptat scuzele si ii cedam domnului locul meu de pe scaun.

Realizez ca pe zi ce trece devenim tot mai apatici si lipsiti de bun simt, unii, nu toti, nu generalizez. Nu stiu de voi, dar eu chiar nu mi-as dori sa locuiesc in alt oras din tara in afara de Iasi. Nu e perfect, recunosc, dar este orasul in care m-am nascut, orasul in care se afla tot ce am nevoie.

2 comentarii:

  1. Draga din cate spui tu fata trebuia sa isi ceara ea scuze si sa ii dea batranului locul sau, dar daca ai vazut ca nu a facut acest lucru de ce nu i-ai cedat tu insati locul tau...ca sa fii un exemplu:P poate data viitoare tu vei fi in locul tinerei respective, sa luam un exemplu: te aflii pe strada si traversezi pe la trecere, vine unu in viteza si te atinge putin cu masina, ce faci? iti ceri scuze si ii platesti tot tu capota pe care ai indoit-o mai devreme?:P
    Eu zic sa nu mai judeci oamenii de unde vin, Universitatea este pentru toti indiferent daca vin din Albania, Franta,Japonia, Ardeal, Oltenia etc. Multi vin la Cuza pentru ca stiu ca se face carte si ca este una din cele mai renumite din tara. Ar trebui sa mai lasi aerele acasa, de aia ajung cei din Justite cu nasul pe sus si iau si pielea de pe oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu i-am cedat eu locul pentru ca nu aveam ce sa ii cedez..eu stateam in picioare, altfel crede-ma ca as fi facut asta. Nu era neaparat ca nu i-a cedat locul, ci faptul ca dupa ce batranelul si-a cerut scuze ea tot continua sa fie ofensiva. Nu judec pe cei care vin la Iasi ca sa invete, sunt constienta de valoarea universitatilor iesene, eu cred ca cei care fac acest lucru ar trebui sa se integreze, avand in vedere ca stau in Iasi 3 ani, 4 ani ca cei de la Drept sau alte facultati, respectiv 6 ani, precum studentii de la Medicina. Oare cer prea mult celor care vin in orasul nostru, sa ne arate putin respect si sa lase deoparte prejudecatile? Eu nu cred.

    RăspundețiȘtergere